Seoski / ruralni turizam

Seoski / ruralni turizam
Seoski / ruralni turizam

Seoski / ruralni turizam

Ruralni / seoski turizam se usredotočuje na odmor u ruralnom tj seoskom načinu života. To može biti i varijanta ekoturizam. Svako malo mjesto može biti turistička atrakcija, a mnogi seljani su vrlo gostoljubivi.

Poljoprivreda postaje mehanizirana i automatizirana. To uzrokuje ekonomski pritisak na nekim selima, što dovodi do egzodusa mladih ljudi u urbana područja. Tako da je seoski turizam jedna od bitnih i uspješnih načina da se potagne rast i unaprijeđivanje seoskog načina života, ručnog rada na polju ekološkog uzgija itd.

Što nam omogućuje seoski / ruralni turizam?

Seoski turizam omogućuje stvaranje alternativnog izvora prihoda u ne-poljoprivrednom sektoru ruralnih stanovnika. Dodatni prihodi od seoskog turizma mogu doprinijeti oživljavanju izgubljene narodne umjetnosti i rukotvorina. To je idealno i prirodni način za poticanje ruralne i urbane ekonomske razmjene.

Seoski turizam je posebno važna grana u zemljama u razvoju u kojem je gospodarstvo postalo fragmentirano, zbog rasta stanovništva.

Obilježja seoskog / ruralnog turizma

Seoski turizam postoji u razvijenim zemljama u obliku pružanja smještaja na slikovitim lokacija idealnim za odmor i opuštanje.

Seoski / ruralni turizam sadrži mnoge komponente turizma poput vinskih cesta, eko uzgoja, podruma i sl.

Odluci zašto odabrati seoski turizam može doprinjeti i jedna važna činjenica a to je: svjež zrak i tišina. Seoska imanja, domaćinstva, nalaze se u ekološkim zonama, uz bogate izvore kisika iz vegetacije. Nema gradske vreve i buke koja je ovdje doslovno svedena na nulu što dodatno rasterečuje organizam od stresa.

Mnogi se iznenade kad u noći podignu pogled i obzme ih neopisivi osjećaj uranjanja u zvijezdano nebo koje je u ovim sredinama puno bogatije, čini se puno bliže i ima vidljivost veću i do 80%. Mnogi koji žive u gradovima nikad ni ne vide zvjezdano nebo.

Saznaj više na turist portalu
Saznaj više na Facebook-u
Saznaj više na turist portalu