Nautički turizam

Nautički turizam
Nautički turizam

Nautički turizam

Nautički turizam je vrlo popularan način da se kombinira ljubav jedrenja i veslanja sa odmorom i aktivnostima na odmoru. Najprije definiran kao industrijski segment u Europi i Južnoj Americi, vrlo brzo je prihvaćen i u Sjedinjenim Američkim Državama i Pacifiku.

Ne samo da je nautički turizam ugodan način da vidite jedinstvene djelove svijeta, već je također vrlo profitabilna industrija. Mnogi turisti koji uživaju u jedrenju kombiniraju putovanja vodom s drugim aktivnostima.
Snabdijevanje opreme i pribora za te aktivnosti su iznjedrile mnoge tvrtke u tu svrhu. Mnogim ljubiteljima nautičkog turizma život na brodu doslovno teče u venama. Nautički turisti donose i potražnju za raznim robama i uslugama. Marine razvijene posebno za nautičare su izgrađene u Europi, Južnoj Americi i Australiji.

Marine

Turističke usluge u marinama, ugostiteljstvo nautičara uključuju:
- Leasing vezova za plovila i nautičare koji borave na brodu.
- Iznajmljivanje plovila za odmor i rekreativnu uporabu (charter, cruising i sl.),
- Recepcija, sef, čuvanje i održavanje plovila.
- Osiguranje zaliha (gorivo, potrošni materijal, rezervni dijelovi, oprema i sl.).
- Priprema i polaganje jedrenjaka u vodu.
- Pružanje informacija nautičkog turizma (vremenske prognoze, nautičkog turizma vodiči i sl.)
- Leasing skutera, jet skije, kao i druge morske opreme.

Nautički turizam u regiji i duž obale Mediterana

Među više zanimljivih lokacija koje posjećuju nautičari, hrvatska obala pruža usluge na više od 50 luka, predstavljajući Mediteran kakav je nekad bio. Hrvatski napori su bili toliko uspješni da su bili ponuđeni u turizmu kao model za održivi razvoj nautičkog turizma. Tijekom ovogodišnjeg Adriatic Boat Show-a održana je službena ceremonija otvaranja gradilišta u marinama za mega-jahte.

Saznaj više na turist portalu
Saznaj više na Facebook-u
Saznaj više na Twitter-u