Robinzonski turizam

Robinzonski turizam
Robinzonski turizam

Što je to Robinzonski turizam?

Robinzonski odmor naziv je dobio po poznatom liku iz romana Daniela Defoe-a, Robinson Crusoe. Razlog tome je činjenica da se robinzonske kuće nalaze na osami, uz samo more u prekrasnim uvala gdje se mogu čuti samo zvukovi prirode, pjev zrikavaca, šum mora i miris mediteranskog bilja pod uzavrelim ljetnim suncem. A kako je sinonim za najbolji odmor biti sam na pustom otoku, tako su se robinzon i odmor povezali te je nastao naziv za ovu jedinstvenu vrstu turizma.

Robinzonski turizam u regiji

Nekad davno ljudi su izrađivali bunje, kamene kuće bez vezivnog materijala, čiji se ostaci još uvijek mogu pronaći, a koje su služile pastirima i njihovoj stoci kao zaklon od kiše i oluje. Ribari i težaci s vremenom su počeli raditi nešto manje, skromne kuće također za sklonište i kratki boravak. Kako je netaknuta priroda sve rijeđi prizor, a ubrzanost svakodnevnog života tjera čovjeka u potragu za mirom i tišinom, prepoznat je potencijal i vrijednost robinzonskih kuća koje su postale jedna od najtraženijih vrsta smještaja. Robinzonski turizam jedinstven je na Mediteranu, a specifičan upravo za šire područje Dalmacije. Podrazumijeva kuće na osami, energetski neovisne, koje kao izvor struje koriste najčešće solarnu energiju, a voda je kišnica. Kućanski aparati su najčešće na plin.

Robinzonski smještaj, nudi apsolutni odmor, bilo da ste s obitelji ili s prijateljima, bilo da se kupate na plaži koja je samo koji metar udaljena od vaše robinzonske kuće, roštiljate ili uživate na mjesečini i nebom obasutom zvijezdama čiji sjaj možete doživjeti samo na mjestu gdje umjetna svjetlost ne postoji. Tko jednom provede svoj odmor u robinzonskoj kući uvijek se nanovo vraća kao pravi pustolov u potrazi za pravim odmorom.

Saznaj više na turističkom portalu...
Saznaj više na Facebook-u...
Saznaj više na Twitter-u...