Ekološki turizam - ekoturizam

Eko turizam - ekološki turizam
Eko turizam - ekološki turizam

Što je to ekološki turizam (ekoturizam)?

Ekološki turizam, skraćeno ekoturizam je oblik turizma koji uključuje posjetu krhke, netaknute prirode, a obično i zaštićena područja, a zamišljen je kao niski udarac alternative na standardni komercijalni turizam. Njegova svrha može biti edukacija putnika, kako bi se osigurala sredstva za ekološku zaštitu, izravnu korist gospodarskog razvoja i osnaživanje lokalnih zajednica, ili promicanja poštivanja različitih kultura i ljudskih prava. Od 1980-ih ekoturizam se smatra vrlo ozbiljnom temom, tako da buduće generacije mogu doživjeti destinacije relativno netaknute od strane ljudske intervencije.

Općenito, ekoturizam se fokusira na volontiranje, ili "voluntourism", osobni rast i održivost okoliša. Ekoturizam obično uključuje putovanje do odredišta gdje su flora, fauna i kulturna baština primarne atrakcije. Jedan od ciljeva ekoturizma je ponuditi turistima uvid o utjecaju čovjeka na okoliš, kao i promicati veću zahvalnost naših prirodnih staništa.
Odgovorni ekoturizam uključuje programe koji minimaliziraju negativne aspekte klasičnog turizma na okoliš i unaprijeđuju kulturnu cjelovitost lokalnih ljudi. Stoga, uz ocjenu ekoloških i kulturnih čimbenika, sastavni dio ekoturizma je poticanje recikliranja i energetske učinkovitosti, očuvanja vode i stvaranje gospodarskih mogućnosti za lokalne zajednice.

Kada je nastao ekoturizam?

Ekoturizam je oblik turizma koji obuhvaća posjete prirodnih područja, u udaljenoj divljini ili urbanim sredinama. Prema definiciji i načelima ekoturizam je utvrdilo Međunarodno ekoturističko društvo 1990. godine, ekoturizam je «odgovorno putovanje u prirodna područja gdje se čuva okoliš i unapređuje blagostanje lokalnog stanovništva". (SUSRETI, 1990).

Koja su obilježja ekoturizma?

Obilježja ekoturizma su:
  • -putovanje u prirodne destinacije
  • -smanjuje utjecaj ljudi na okoliš
  • -izgrađuje svijest o zaštiti okoliša
  • -omogućuje izravnu financijsku korist za očuvanje okoliša
  • -pruža financijsku korist i osnaživanje za lokalno stanovništvo
  • -poštuje lokalne kulture
  • -podržava ljudska prava i demokratske pokrete
  • -očuvanje biološke i kulturne raznolikosti