Gradski turizam


Gradski turizam

Gradski turizam?

Dok primorska ljetovališta spavaju zimski san ili se tek pripremaju za predsezonske ranoranioce u travnju, po turističkim gradovima Europe godišnje putuje i više od 250 milijuna turista, stvarajući od gradskog turizma  najbrže rastuću granu turističke industrije u Europi. Kratka putovanja od po nekoliko dana u prošloj su godini narasla za čak 24 posto, odnosno čak osam puta više od klasičnih odmora na suncu i moru. Tome uvelike pridonosi u svijetu naglašeni trend odlaska na više kraćih godišnjih putovanja umjesto jednoga godišnjeg odmora od dva tjedna, što je značajno promijenilo sliku turističkih kretanja u svijetu posljednjih godina.

Gradski turizam u Europi

Putovanja u gradove koja u aranžmanima gradskog turizma najčešće traju do četiri dana, postala su pravi hit među svima koji umorni od svakodnevnog stresa žele barem nakratko pobjeći u neki drugi svijet i uživati u povijesti, kulturi, arhitekturi, gastronomiji, baštini, zabavi... Upravo na tome je 140 europskih turističkih gradova iz 30 zemalja udruženih u organizaciju ECM (European Cities Marketing) napravilo je posljednjih godina pravi “bum” na turističkom tržištu, namećući se kao nezaobilazna mjesta odmora i zabave u koje dolazi svaki treći turist koji putuje u inozemstvo! Štoviše, ono što uvelike puni blagajne turističkih gradova jest upravo činjenica da gradski turizam nema sezone, jer u Beč, Prag, Barcelonu ili Dublin zanimljivo je otići podjednako svih 12 mjeseci u godini, pa su tako turistički gradovi zaradom od kratkih putovanja ozbiljno ugrozili “sunce i more” koje u paket-aranžmanima postaje sve jeftinije u sve većoj borbi za goste, rečeno je na godišnjem kongresu turističkih gradova u Ateni.

Gradski turizam u regiji

Zanimljivo je da se u europsku gradsku turističku utrku svake godine uključi još po nekoliko gradova, iako su kriteriji učlanjenja tri tisuće hotelskih postelja u krugu od 20 kilometara od grada, više od 100 tisuća stanovnika i najmanje tri međunarodna kongresa godišnje. Tako su u Hrvatskoj članovi te udruge Dubrovnik, Zagreb i Split, a od ove godine i Rijeka, koji su posljednjih godina na europskoj ljestvici turističkih gradova u samom vrhu po porastu broja gostiju i noćenja.

Dubrovnik je na prvome mjestu s rastom od čak 130 posto od 2000. do 2005. godine, dok se Split nametnuo posljednje dvije godine izrazitim rastom prometa i u Europskoj udruzi turističkih gradova našao se na visokom trećemu mjestu po rastu inozemnih noćenja u zadnjih deset godina.

Saznaj više na turist portalu
Saznaj više na facebook-u
Saznaj više na Twitter-u